MALINJONSSON.NU

Vegetarisk lasange
Men nu ska jag bjuda på söndagsmiddagen, det blev en riktigt god vegetarisk lasange. Receptet är för cirka 6-8 personer. Det blev riktigt gött, jag tycker man mår så bra på veg mat, så det här blir det nog fler gånger... :)
Detta behöver du:
1 zuccini
300 gram champinjoner
3 st morötter
0,5 dl olivolja
250 gram turkisk yoghurt
1/2 paket (75 gram) feta ost
1/2 paket lasangeplattor
Tomatsås:
2 st gula lökar
2 klyftor vitlök
1 krm rosmarin
2-3 burkar/frp krossade tomater (jag tog 2 burkar vanliga krossade tomater och 1 burk med chili)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Beachamelsås:
50 gram smör
0,5 dl mjöl
1/2 L mjölk
0,5 tsk riven muskot
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
250 gram riven ost (mozzarella eller helst någon lagrad)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. TOMATSÅS:
- Skala och hacka löken samt vitlöken fint.
- Fräs i olivolja några minuter. Tillsätt salt, peppar samt rosmarin.
- Tillsätt krossade tomater och låt tomatsåsen puttra medan du förbereder resten.
3. BECHAMELSÅS:
- Smält smör i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning till en jämn sås. Tillsätt muskot, salt och peppar samt koka på låg värme och rör om då och då så det inte bränns fast. Lägg sist i hälften av den rivna osten och rör runt tills de smält och flyter ihop med såsen. 
4. GRÖNSAKER:
- Skölj och skiva zucchinin tunt. Lägg i en bunke
- Skölj och skiva champinjoner. Lägg i en annan bunke
- Skala morötterna och skiva dem tunna (t.ex med rivjärnet). Lägg dem i ytterligare en bunke.
5. Värm en stekpanna och bryn grönsakerna i olivolja var för sig i några minuter. Salta och peppra grönsakerna när du steker dem.
6. Dags att lägga ihop lasangen och det gör du i en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Se till att tomatsås och gratängsås är varm så gräddar lasangen fortare och jämnare.
7. Lägg tomatsås i botten på lasangeformen så det täcker ytan.
8. Fördela ett lager pastaplattor. Bryt isär plattorna, om det behövs, så du kan täcka hela ytan.
9. Bred tomatsås över pastaplattorna
10. Sprid ut halva den stekta zuccinin över tomatsåsen.
11. Sprid ut/klicka ut turkisk yoghurt över hela och toppa med smulad feta ost.
12. Lägg på ett lager med morötterna.
13. Lägg sedan på ytterligare ett lager med tomatsås.
14. Lägg på pastaplattor
15. Lägg på tomatsås.
16. Vidare till den sista zuccinin och den frästa svampen.
17. Lägg på den sista tomatsåsen och sedan pastaplattor.
18. Avsluta med bechamelsåsen och strö över resten av den rivna gratängosten (eller lägg istället på skivad ost så de täcker hela)
19. Grädda i ugnen cirka 30-35 minuter, eller tills den fått en fin färg.
20. Ta ut och låt den svalna innan servering.
Servera gärna med grönsallad och rostat bröd =)