MALINJONSSON.NU

Vitlöksbröd och tacopaj
Nu tänkte jag dela med mig av fredagsmiddagen. Tror det gick hem hos mina gäster. Själv tyckte jag att det var riktigt gött. Blev faktiskt en trerätters idag om man räknar vitlöksbröden som förrätt ;-)
Så jag börjar väl med vitlöksbröden som blev super bra. Nu ska jag vara ärlig och berätta att jag inte gjorde baugetterna själv utan jag använde 4 små färdiga baugetter som finns att köpa i vilken mataffär som helst. Jag delade dem som ni ser på bilden nedan, la dem på en plåt med bakplåtspapper. Därefter smörade jag på med vitlökssmöret som jag gjort själv och sedan rakt in i ugnen på 200 grader i 10 min. Här kommer ingridenserna till vitlökssmöret:
Bregott
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Örtsalt
Oregano
Krydda efter eget smak och tycke. Vitlöksklyftorna kan man öka eller minska antalet, beroende på hur mycket vitlök man vill att de ska smaka. De blev så hiiiimla krispiga och goda. Mmmm
Och varmrätten blev rätt bra den med. Pajdegen blev också sådär krispig och god. Jag passade på att göra tacopajen i en långpanna eftersom att jag inte riktigt visste hur många som skulle äta.
Recept till tacopaj i långpanna, cirka 8-10 personer.
Går enkelt att dela detta recept till hälften så passar det en vanlig pajform.
Men här kommer ingredienserna du behöver till...
Pajdegen:
100 gram rumstempererat smör
8 dl mjöl
3 dl mjölk
4 tsk bakpulver
Fyllningen:
Cirka 1kg köttfärs
2 påsar tacokrydda
1 frp krossade tomater med örter (375gram)
2-3 vitlöksklyftor
Såsen:
2 dl Lätt créme fraiche paprika & chili (Arla)
2 dl Lätt créme fraiche 
2 dl turkisk yoghurt
Örtsalt (ev. vanligt salt och svartpeppar. Smaka av)
Toppingen:
Skivade tomater
Lökringar (1/2 gul lök räcker)
Riven ost
Och så här gör du:
1. Vi börjar med pajdegen så sätt ugnen på 225 grader.
2. Rör ihop alla ingridienser till pajdegen. Kavla sedan ut den på ett bakplåtspapper. Låt det gärna bli tjockare mot kanterna så kan du trycka upp den "överflödiga" degen mot kanterna.
3. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda sedan pajskalet mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter tills degen fått en gyllenbrun färg.
4. Ta ut pajskalet och förbered fyllningen och såsen.
5. Då fortsätter vi med fyllningen. Stek köttfärsen ordentligt, blanda sedan i vitlöksklyftorna (antingen finhackad eller pressad), tacokryddan och en skvätt vatten och koka upp. Släng sedan i krossade tomaterna och låt puttra på någon minut.
6. Låt fyllningen stå på sidan medan du fixar såsen. Ta fram en bunke och blanda alla ingredienser.
7. Förbered sedan toppingen med att skiva tomaterna i skivor och lika så med löken.
8. Då var det dags att göra det sista. Lägg fyllningen med köttfärsblandningen direkt på pajskalet. Lägg sedan på såsen med créme fraiche och avsluta med tomater och lök och allra sist den rivna osten. In i ugnen tills den fått fin färg, cirka 20-30 minuter.
Servera med en god sallad. Jag körde en blandning med tomater, gurka, fetaost, rödlök, hemma sallad från trädgårdslandet, en skvätt olivolja och ett par nypor örtsalt. Örtsalt är förövrigt min favoritkrydda just nu. =) Smaaklig måltid!
Efterätten blev en chokladkaka toppad med schweizernöt, grädde och hallon. Drömgott. Men det receptet får jag dela med mig av en annan gång.